2025 Çay Sezonu Hazırlıkları Tamamlanıyor

Doğu Karadeniz’de 2025 Çay Sezonu Hazırlıkları Devam Ediyor

Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en önemli geçim kaynağı olan çay için 2025 yaş çay sezonuna hazırlıklar sona yaklaşıyor. Rize, Artvin, Trabzon, Giresun ve Ordu illerinde çay müstahsilleri, sezonun açılmasına sayılı günler kala son dokunuşları yapıyor.

Çaylarını Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne (ÇAYKUR) satmayı planlayan çay üreticileri, bahçelerinde budama işlemleri gerçekleştirerek başlıyorlar. Ancak ÇAYKUR’a çay satmayı düşünmeyen üreticiler ise budama yapmadan doğrudan gübreleme işlemlerine odaklanıyor. Gübresini veren çay üreticileri en son olarak bahçelerinde ot temizliğine özen göstererek sezonu bekleyişe geçiyor.

ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim ise 2025 çay sezonunun erken başlamasını ve sağlıklı bir şekilde ilerlemesini hedeflediklerini belirtiyor. Alim, “Alım yerlerinin hazırlıkları tamamlandı. Üreticilerimizin bahçelerindeki bakım işlemlerini eksperlerimiz eşliğinde gerçekleştirerek tüm üreticilerimize rehberlik etmek istiyoruz. 1 Mayıs’ta kampanyaya başlayıp verimli bir sezon geçirmeyi planlıyoruz” açıklamasında bulundu.

Geçen kış mevsiminin zorlu hava koşullarının çay tarımında yüksek rekolteye katkı sağlayacağını vurgulayan Alim, toprak analizlerinin önemine de değindi. Alim, toprakların kış aylarında kar suyu ile havalandığını belirterek, bu durumun çayın kalitesini artırdığını ve verimin yükselmesine yardımcı olduğunu ifade etti.

Ancak, hava şartlarının olumsuz seyretmesi nedeniyle bu yıl çay üreticileri için hazırlıkların geciktiğini dile getiren Melih Tümer, gübreleme işlemlerini geciktirdiklerini belirtiyor. Tümer, yaprakların gübreyle temasının çayı yakabileceğini ve verimin düşmesine sebep olabileceğini vurgulayarak, gübreleme sonrası yaprakları silkme veya set aralarına gübre serpme yöntemlerini tercih ettiklerini aktarıyor.

Hava koşullarının yakından takip edildiği Doğu Karadeniz’de, çay sezonuna hazırlıklar titizlikle devam ediyor. – RİZE

Related Posts

Dolar, ABD-Çin ticaret gerginliğinde toparlanmakta zorlanıyor

ABD yönetiminin planlanan tarifeleri gevşetebileceği yönündeki haberlerin desteğiyle dolar Salı günü kayıplarının bir kısmını telafi etti. Ancak yatırımcıların ABD-Çin ticaret anlaşmazlığında anlamlı bir azalma olup olmadığı konusunda temkinli olmaları devam ediyor.

Bakan Işıkhan’dan önemli açıklamalar

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan canlı yayında önemli açıklamalarda bulunuyor.

Çatışmalar, askeri harcamaları uçurdu

Dünya çapında 2024 yılında gerçekleşen askeri harcamalar Soğuk Savaş’ın sona ermesinden bu yana en hızlı artışını göstererek 2.7 trilyon dolara ulaştı. Türkiye iki sıra yükselerek 17. oldu.

‘Borç yiyenler kesesinden yer’

Ekonomist Mahfi Eğilmez, “Türkiye artık borçlanarak büyümenin sınırına gelip dayanmış durumda. Artık alınan borçlar yeni bir kaynak girişi sağlamak yerine eski borçların kapatılmasında kullanılıyor. Bir süre sonra eski borçların kapatılmasına da yetmeyecek” dedi.

Karaman-Ulukışla hattı Türkiye’nin Kalkınma Yolu’ndaki rolünü güçlendirecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Karaman-Ulukışla Hızlı Tren Projesi’nin Türkiye’nin Kalkınma Yolu Koridoru’ndaki rolünü daha da güçlendireceğini belirtti. Bakan Uraloğlu, söz konusu projenin yıllık yük potansiyelinin 33,48 milyon ton, yolcu potansiyelinin ise 2,73 milyon kişi olacağını belirterek “Karaman-Ulukışla arasındaki seyahat süresi 145 dakikadan 50 dakikaya düşecek” dedi.

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası ilk çeyrek sonuçlarını açıkladı

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası 2025 ilk çeyrek sonuçlarını açıkladı. Banka net kârını geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 70 artırdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir