DEM Parti’den ilk açıklama: Esad rejimi büyük acılar bırakarak çöktü

“`html

T24 Haber Merkezi

DEM Parti, Suriye’de Beşar Esad’ın yönetiminin sona ermesi üzerine “Esad rejimi derin acılar bırakarak çökmüştür” diyerek önemli bir açıklamada bulundu. Parti, ayrıca Suriye’deki normalleşmenin sağlanabilmesi için azınlıkların meşru temsilcilerinden oluşan bir geçiş yönetimi kurulması gerektiğini vurguladı.

Suriye’de Heyet Tahrir el Şam (HTŞ) tarafından başkent Şam’a yönelik yapılan ilerlemelerin ardından, DEM Parti’den gelen ilk değerlendirme dikkat çekiciydi. Açıklamada, iç savaşın sona erdirilmesi için bütün tarafların uzlaşacağı yeni bir anayasanın gerekliliği üzerine vurgu yapıldı.

DEM Parti Dış İlişkiler Komisyonu Eş Sözcüleri Ebru Günay ve Berdan Öztürk’ün imzaladığı metinde, “2011 yılından bu yana yaşanan iç savaş, küresel güçlerin mücadelesinin bir sahnesi haline geldi ve bölgesel aktörlerin müdahaleleriyle kanlı bir vekalet savaşına dönüşmüştür” denildi.

“8 Aralık 2024 tarihi itibarıyla Suriye’deki Esad rejimi etnik ve mezhepsel çatışmalar neticesinde büyük acılar bırakarak sona ermiştir. Artık tüm Suriyelilerin kendi dinamikleri ile yeniden inşa sürecine katılması ve demokratik bir Suriye için bir araya gelerek yeni bir anayasa oluşturmaları gerekir.”

“Normalleşme süreci başlatılmalıdır”

Suriyelilerin geri dönüşlerinin sağlanması ve kalıcı bir ateşkesin tesis edilmesi için uluslararası toplumun aktif bir rol üstlenmesi ve gerekirse Birleşmiş Milletler’in sorumluluk alması şarttır.

Suriye’deki Kürtler, Sünni Araplar, Arap Aleviler, Hristiyanlar, Dürzi topluluklar ve diğer azınlıkların, meşru temsilcilerden oluşacak geçiş yönetimi ile Suriye’deki normalleşmenin yolu açılmalıdır. Bu süreçte, bölgesel güçlerin dış müdahalelerinin Suriye’nin demokratik geleceğine olumsuz etkiler yapabileceği gerçeğini göz önünde bulundurarak, tüm tarafları duyarlı olmaya davet ediyoruz.”

Suriye’de çatışmalar yoğunlaşıyor; HTŞ ilerliyor

İdlib ile Halep, Suriye’nin önemli kentleri olup, iç savaş öncesi Halep ekonomik açıdan kritik bir noktaydı. 2016’dan beri ilk defa burada, muhalif gruplarla Şam yönetimi arasında çatışmalar yaşandı. Bu çatışmalar sonucunda HTŞ liderliğindeki gruplar Halep’te kontrolü ele geçirdi. Mart 2020’de Rusya ve Türkiye, İdlib’de ateşkes sağlamıştı. Şu an bölgede Türk Silahlı Kuvvetlerine ait çok sayıda gözlem noktası bulunmaktadır.

Son olarak Hama’da HTŞ liderliğindeki gruplar kontrolü sağladı ve buradan Humus’a yöneldiler.

6 Aralık’ta, 2011 yılında başlayan ayaklanmanın sembolü haline gelen Dera kenti de HTŞ ve yerel muhalif grupların kontrolüne geçti.


AA tarafından sağlanan harita, T24’e uygun hale getirilmiştir.

Türkiye ve Rusya’dan gelen açıklamalar

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Moskova’nın silahlı grupların saldırılarını “Suriye’nin egemenliğine yönelik bir ihlal” olarak yorumladığını dile getirdi. Peskov, “Biz, Suriyeli yetkililerin bölgeye düzen sağlanması ve anayasal düzene dönüş için gereken adımları atmalarını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, Halep’teki çatışmalarla ilgili olarak, “İdlib’e yönelik saldırıların artması bölgedeki gerginliği olumsuz etkiliyor” dedi ve “Sivillerin zarar görmemesi için yaşanan çatışmaları yakından takip ediyoruz” ifadesini kullandı.

Halep sonrasında Hama’ya giriş; Humus hedefte

Bölgedeki kaynaklara göre, HTŞ gruplarının Humus’a girişi an meselesi. Eğer Suriye ordusu direniş göstermezse, HTŞ güçlerinin kente ulaşması muhtemel.

“Astana sürecindeki sessizlik fırsat olarak değerlendirilemedi”

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi ile gerçekleştirdiği basın toplantısında, Suriye’deki son gelişmelere dikkat çekti. Erakçi, “Siyonist rejimin bu gerginlikteki rolünü dikkate almak lazım” derken, Fidan “Suriye’deki durumları dış müdahale ile açıklamak hatalıdır. Bu, bazı kişilerin gerçekleri görmemek için bulduğu bir yoldur” şeklinde ifade etti.

Fidan, ayrıca “Türkiye’nin rejim değişikliği istemediğini” belirtti.

ABD, Britanya, Fransa ve Almanya’dan ortak açıklama

ABD, Britanya, Fransa ve Almanya, Suriye’deki bu çatışmaları takip ettikleri ve daha fazla yerinden edilmenin engellenmesi için tüm tarafları gerilimi azaltmaya ve sivil halk ile altyapıyı korumaya çağırdıklarını bildirdi. “Gelişmeler, Suriye için acilen siyasi bir çözüm ihtiyacını ortaya koymaktadır” dediler.

Bölgede yer alan güçler

Suriye, Rusya ve İran; HTŞ destekli grupların Halep’i tamamen kontrol altına alabileceğinden dolayı kaygılı. İran Devrim Muhafızları’nın önemli bir komutanının Halep’teki çatışmalarda yaşamını yitirdiği bildiriliyor. Rusya ise saldırıların ağırlıklı olarak Suriye ordusunun stratejik akaryakıt üssü olan Han Al-Asal’da yoğunlaştığını belirtti.

Şam yönetimi, Rusya tarafından oluşturulan 25. Özel Kuvvetler Tümeni’ni bölgedeki çatışmalara dahil etti. Bu güçler arasında Filistin Kudüs Tugayı ve modern T-90 tankları ile donatılmış 4. Suriye Tümeni bulunuyor.

Yıllardır İdlib’de etkin olan HTŞ, Birleşmiş Milletler tarafından “terörist örgüt” olarak tanımlanıyor ve Türkiye tarafından da bu şekilde kabul ediliyor.

Türkiye-Suriye normalleşme çabaları

Bu saldırılar, Türkiye ile Suriye arasında ilişkilerin normalleşme aşamasına girdiği bir dönemde ortaya çıkıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşme arzusunu yineledi ve “Suriye ile Türkiye’nin terör yapılarını yok etmeleri lazım. Bu, kalıcı bir barışın temeli olacaktır. Normalleşmeyi sağlamak için Suriye tarafına el uzattık” dedi.


NAMIK DURUKAN YAZDI

Şam’a operasyon odası kurdular: HTŞ ve bağlantılı güçler Şam’a 10 kilometre yaklaştı

Sembol şehir Dera, HTŞ’nin kontrolüne geçti; DSG petrol bölgesi Deyrizor’da kontrol sağlandı; SMO, Münbiç’e yönelik saldırılar başlattı

Suriye ordusu, tüm cephelerden Şam’a çekiliyor; HTŞ, Humus’a girmeye hazırlanıyor

Münbiç’e büyük bir saldırı hazırlığı yapılıyor; SMO güçleri Münbiç’e büyük bir sevkiyat yaptı.

HTŞ, Hama’ya 5 kilometre yaklaştı; birçok ilçe ve askeri tesis HTŞ’nin kontrolüne geçti; burayı alırlarsa Şam’a yaklaşacaklar

PYD/YPG, Fırat’ın batısını terk ediyor: Tel Rıfat’tan sonra Menbiç’ten de çekilmeler başladı

Kuzeybatı Suriye’de şiddetli çatışmalar: Harita değiştiren operasyonda Batı Halep’e yoğun bombardıman sürüyor

HTŞ grupları Halep’e tekrar yaklaşıyor; Halep’in dış bölgelerine girdiler, merkezine ilerliyorlar

Rus hava güçleri Halep’te bombardımana başladı: HTŞ destekli gruplar, YPG’nin kontrolündeki havaalanına saldırmak için hazırlık yapıyor

İdlib tamamen HTŞ liderliğindeki grupların eline geçti; hedef Hama kentidir; gruplar kente girmeye başladı.

SMO, Tel Rıfat ve Afrin çevresinde saldırılara başladı; PYD/DSG cepheleri hedef alınıyor.

Suriye Milli Ordusu, Tel Rıfat’a girdi; ‘Sırada Münbiç var’ iddiası söz konusu

Fırat’ın batısında boşaltma işlemleri devam ediyor; ABD destekli PYD/DSG, Deyrizor’da sınırlı bir harekât başlatmayı planlıyor.

Münbiç’e yönelik büyük bir saldırı için hazırlık sürüyor; SMO güçleri şu an sevkiyat yapıyorlar.

SMO’nun ilerleyişi yavaşladı; Suriye’de Şam güçlerinden irili ufaklı direnişler gözlemleniyor; ABD güçleri Deyrizor’da alan genişletmek için İranlı gruplara yeni operasyon hazırlığında.

Suriye ordusu ilişkiler gereği yeniden geri çekiliyor; HTŞ grupları Hama’ya başarılı bir şekilde girmiştir.

Humus düştü: Hizbullah güçleri Lübnan sınırına çekildi, Şam’a kuşatma sürüyor

“`

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir