Nükleer savaştan korkulurken Hindistan Pakistan’ın suyunu kesti

Hindistan ve Pakistan Arasındaki Gerilim İndus Nehri Üzerinden Sürüyor

22 Nisan’da statüsü tartışmalı Keşmir’in Pahalgam bölgesinde meydana gelen ve 26 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısının ardından Hindistan ile Pakistan arasındaki gerilim su yolunda da devam ediyor. Hindistan, 1960’ta imzalanan “İndus Suları Anlaşması”nı askıya alarak Chenab Nehri üzerindeki Baglihar Barajı’ndan Pakistan’a su akışını durdurdu. Hint basınına göre, Yeni Delhi yönetimi ayrıca Jhelum Nehri üzerindeki Kişanganga Barajı’ndan da su akışını kesebilir. Hindistan yetkilileri ise su akışındaki azalmayı barajlardaki temizlik çalışmalarına bağladı. Karachi yakınlarından Umman Denizi’ne kadar uzanan İndus Nehri, Pakistan’ın hayati önemdeki su kaynağı olup ülke ekonomisinin büyük bir kısmını sulamaktadır.

İndus Nehri: Pakistan’ın Can Damarı

İndus Nehri, Çin’den doğup Hindistan üzerinden Pakistan’a uzanmaktadır ve ülkenin çeşitli bölgelerinden geçerek Umman Denizi’ne dökülmektedir. Nehir sisteminin yüzde 47’si Pakistan, yüzde 37’si Hindistan tarafından paylaşılırken kalan kısımlar Afganistan ve Çin toprakları üzerinden geçmektedir. İndus Nehri’nin su kapasitesi oldukça yüksek olup Pakistan’ın tarım ve ekonomisinin bel kemiğini oluşturmaktadır. Ülkenin gıda üretiminin yüzde 90’ı İndus Nehri’nden elde edilen su ile gerçekleşmektedir.

Artan Askeri Yatırımlar Gerilimi Yükseltiyor

Uzmanlara göre, Hindistan ve Pakistan arasındaki askeri yatırımlardaki artış gerilimi artırmaktadır. Hindistan, Fransız yapımı Rafale savaş uçaklarını envanterine eklerken Pakistan ise Çin’in J-10 jetlerini kullanmaya başladı. Her iki ülke de hava savunma sistemlerini güçlendirdi. İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçı, taraflar arasında arabuluculuk yapmak için Pakistan ziyaretine gitti.

Rusya ve İran’dan Uyarılar

Rusya ve İran, Hindistan ve Pakistan arasındaki gerilimi endişeyle takip ettiklerini belirterek taraflar arasındaki diyaloğu sağlamaları yönünde çağrıda bulundu. Pakistan ise günler içerisinde 120 km menzilli karadan karaya füze testi gerçekleştirdi.

Related Posts

Devlet Bahçeli ‘100 olsun’ demişti! O öneriye AKP’den ret geldi

Kürt sorununun çözümüne yönelik süreç kapsamında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin kurulmasını istediği komisyonun 100 kişiden oluşması önerisi, çalışmaların sağlıklı yürümeyeceği gerekçesiyle hem AKP hem muhalefet partileri tarafından kabul görmedi. İşte AKP’nin ve diğer partilerin komisyon önerisi…

İran – İsrail savaşı dengeleri değiştirdi: Rusya ve ABD’nin yeni gözdesi, petrol zengini Türk devleti

İran-İsrail savaşıyla gözden düşen İran’ın yerini doldurmak isteyen ABD ve Rusya, petrol ve doğal gaz zengini Türkmenistan’a gözlerini dikti. Dünya sahnesindeki büyük aktörlerin dikkatini çeken doğal gaz ve petrol zengini Türk Devleti için diplomatlar sıraya girdi.

Bir oyuncakla en genç milyarder oldu: İşte arkasındaki fikir

Başta Asya ülkeleri olmak üzere ‘Labubu’ bebeği çılgınlığı, dünyada sürüyor… Bebekleri üreten Pop Mart şirketinin kurucusu Wang Ning ise ülkesi Çin’in en zengin 10 kişisi arasında kendisine yer buldu. Peki, bu bebekler nasıl bu kadar para kazandırdı?

EMEP’ten CHP’nin Saraçhane mitingine destek!

Emek Partisi (EMEP), CHP’nin bu akşam Saraçhane’de düzenlenecek ‘Millet İradesi’ne sahip Çıkıyor Mitingi’ için çağrı yaparak, “İşçi ve emekçileri, gençleri, kadınları bu akşam 20.30’da Saraçhane’de bir araya gelmeye çağırıyoruz. İBB operasyonları kapsamında, hukuksuz bir biçimde tutuklananlar serbest bırakılsın! Kayyım kararları alınsın ve belediye başkanları görevlerine iade edilsin” açıklamasını yaptı.

ABD doları 1973’ten bu yana yıla en kötü başlangıcını yaptı

ABD doları 1973’ten bu yana yıla en kötü başlangıcını yaptı

Mansur Yavaş: Kurultay davası reddedilmeliydi

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “Kurultay davası reddedilmeliydi. Tüm muhalefetin bir olmaktan başka çaresi yok” dedi.