Psikodiyet nedir? Psikodiyet, sürdürülebilir sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırıyor

Psikodiyet: Geleneksel Diyet Anlayışına Yeni Bir Bakış

Sağlık sektöründe yapılan açıklamalara göre, psikodiyet yeni bir beslenme anlayışı olarak dikkat çekiyor. Geleneksel diyet programlarından farklı olarak, psikodiyet sadece fiziksel değil, duygusal ve zihinsel süreçleri de ele alarak bireylerin kalıcı vücut değişiklikleri yaşamalarını sağlıyor.

Konuyla ilgili görüşleri paylaşan diyetisyen Esma Nazlı Bulut, psikodiyetin bedeni, ruhu ve zihni bütünsel bir şekilde ele aldığını belirtti. Her bireyin benzersiz yeme alışkanlıkları olduğunu vurgulayan Bulut, psikodiyetin bu alışkanlıkları yaşam boyu etkileyen faktörlerle birlikte değerlendirdiğini söyledi.

Bulut, psikodiyetin temel amaçlarını şu şekilde sıraladı: yeme alışkanlıklarını analiz etmek, duygusal durumları belirleyerek yeme davranışlarını yönetmek, olumsuz beden algısını olumlu bir şekilde değiştirmek ve duygusal yeme ile baş etme becerilerini geliştirmek.

Psikodiyetin klasik diyet programlarından ayrıldığını belirten Bulut, sürdürülebilir sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırarak bireyin yaşam kalitesini artırdığını dile getirdi. Ayrıca, duygusal yeme alışkanlığı olan, yeme bozukluğu yaşayan, obezite ile mücadele eden ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarını benimsemek isteyen kişiler için psikodiyetin faydalı bir yaklaşım sunduğuna dikkat çekti.

“Sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazandırmayı hedefler”

Psikodiyetin katı kurallardan uzak, bireye özgü esnek öneriler sunduğunu vurgulayan Bulut, kişinin neden yediğini anlamasını ve uygun miktarları öğrenmesini esas aldığını belirtti. Beslenmeye bütünsel bir bakış açısı sunan psikodiyetin, sürdürülebilir sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazandırmayı amaçladığını kaydetti.

Bulut, psikodiyetin temel ilkelerinden bahsederken, kişiye özel esnek öneriler sunulduğunu, yasaklama olmadığını, yiyeceklerin iyi veya kötü olarak sınıflandırılmadığını ve eleştiri içermeyen bir dil kullanıldığını söyledi. Psikodiyet sürecinde yetkin diyetisyenlerin rehberliğinin önemli olduğunu vurgulayarak, duygusal yeme atakları yaşayan bireylerin kısıtlayıcı diyetlerden kaçınması gerektiğini anlattı.

Psikodiyet sürecinde beslenme eğitimi, duygusal yeme farkındalığı ve tüketim takibi gibi holistik yöntemlerin uygulanması gerektiğine dikkat çeken Bulut, bu nedenle uzman sağlık profesyonellerinden destek alınması gerektiğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Kemik Erimesi: Kırılgan Yaşlılık

Her 3 kadından 1’i, her 5 erkekten 1’i yaşamı boyunca osteoporoz kaynaklı kırık riskiyle karşı karşıya. Kemikler, yaşla birlikte kütle ve yoğunluk kaybeder. Kalça kırığı sonrası ilk 1 yıl içinde erkeklerde ölüm riski % 37, kadınlarda % 28’dir.

Ne koşu ne fitness! Japonların 30 dakikalık sırrı dünyayı peşinden sürüklüyor

Fitness çılgınlıklarının sosyal medyayı çepeçevre sardığı bu günlerde son zamanların en popüler konusu ‘Japon yürüyüşü’ oldu. Kolay, hızlı ve kan basıncını düşürmeyi vaat eden bu yöntem düzenli bir şekilde uygulanırsa hızlı sonuç veriyor. Peki nedir bu Japon yürüyüşü?

Uzmanından “lenfödem” uyarısı: Erken evrede tanınması önemli

Uzmanından “lenfödem” uyarısı: Erken evrede tanınması önemli

İdrar kaçırma hakkında merak edilenler: Nedenleri, türleri, tedavisi

Kadınlarda idrar kaçırmanın yaş ve doğumla arttığını söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Murat Ekin, yüzde 90’ı aşan başarı oranına sahip modern cerrahi yöntemlerle bu sorunun kalıcı olarak aşılabildiğini söyledi. Prof. Dr. Ekin “Kadınlar çoğu zaman bu sorunu utanarak gizliyor ya da yaşlılığın doğal sonucu olarak görüp kabulleniyor. Oysa erken müdahale ile yaşam kalitesini ciddi şekilde artırmak mümkün” dedi.

Cilt sağlığı için doğal kolajen desteği sağlıyor! Günde 15-20 gram tüketilmeli

Tahinin, çinko gibi mineraller açısından zengin olduğunu kaydeden Prof. Dr. Muhsin Konuk, susamdan elde edilen tahinin, içerdiği zengin vitamin ve mineraller sayesinde cildin en önemli yapı taşı olan kolajen üretimini doğal yollarla desteklediğini anlattı.

Yağlanma, kepek, kaşıntı, dökülme! Saç derisi detoksu nasıl yapılır?

Sağlıklı saçlar, sağlıklı bir saç derisiyle başlar. Günlük yaşamın koşuşturması, çevresel kirlilik, kullanılan ürünlerin kalıntıları ve bazen farkında olmadan yaptığımız hatalar… Hepsi saç derimizin doğal dengesini bozabiliyor. Bu dengesizlik zamanla yağlanma, kepek, kaşıntı ve hatta saç dökülmesi gibi sorunlara yol açabiliyor. Peki ne yapmalı?