Avrupa ülkelerinde ortalama çalışma süresi 37 yıl; Türkiye’de durum ne?

Avrupa Birliği Ülkelerinde Ortalama Çalışma Ömrü Verileri

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) tarafından yapılan açıklamaya göre, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde bir kişi ortalama 37,2 yıl boyunca çalışmaktadır. Ancak, bu süre AB ülkeleri arasında ve cinsiyetlere göre değişiklik göstermektedir.

Eurostat’ın 2024 yılı verilerine göre, AB ülkeleri arasında en uzun çalışma ömrüne sahip olan ülke Hollanda’dır. Hollanda’da bir bireyin ortalama çalışma süresi 43,8 yıldır. Hollanda’yı 43 yıl ile İsveç ve 42,5 yıl ile Danimarka takip etmektedir. Estonya (41,4 yıl), İrlanda (40,4 yıl) ve Almanya (40 yıl) da çalışma ömrü konusunda üst sıralarda yer almaktadır.

En düşük çalışma süresine sahip AB ülkeleri ise Romanya ve İtalya’dır. Romanya’da ortalama çalışma süresi 32,7 yıl iken, İtalya’da bu süre 32,8 yıldır. Hırvatistan, Yunanistan ve Bulgaristan’da ise ortalama çalışma süresi 34,8 yıl iken, Belçika’da 35 yıl olarak belirlenmiştir.

Cinsiyetlere göre çalışma ömrü süreleri de farklılık göstermektedir:

  • Erkekler: AB genelinde erkeklerin ortalama çalışma süresi 39,2 yıldır. Hollanda’da bu süre 45,7 yıl iken, Danimarka’da 44,2 yıl ve İsveç’te 40,0 yıl olarak belirlenmiştir. Erkekler için en düşük çalışma süreleri ise Romanya’da 35,9 yıl, Hırvatistan ve Bulgaristan’da ise 36 yıldır.
  • Kadınlar: AB genelinde kadınların ortalama çalışma süresi 35 yıldır. Kadınların en uzun çalışma süresine sahip olduğu ülkeler Estonya (42,2 yıl), İsveç (42 yıl) ve Hollanda (41,8 yıl) olarak sıralanmaktadır. En kısa çalışma süreleri ise İtalya (28,2 yıl), Romanya (29,2 yıl) ve Yunanistan (31,1 yıl) olarak görülmektedir.

Türkiye’nin Durumu

Eurostat verilerine göre, Türkiye’de ortalama çalışma süresi 30,2 yıl olarak belirlenmiştir. Bu süre, AB ülkeleri ortalamasından daha kısadır. Türkiye’de erkeklerin ortalama çalışma süresi 39,3 yıl iken, kadınların çalışma ömrü ise 20,7 yıl olarak belirlenmiştir.

Related Posts

Samsun Tarımda Öne Çıkıyor

Samsun, sebze ve meyve üretiminde Türkiye’nin önemli merkezlerinden biri olarak dikkat çekiyor.

Gaziantep’te Büyük Dolandırıcılık Operasyonu

30 şahıs yakalandı, 27’si tutuklandı. 106 milyon TL’ye el konuldu.

Milyonlarca tüketiciyi ilgilendiriyor: Restoran ve marketlerde yeni dönem

Ticaret Bakanlığı’nın taslağına göre, market ve pazarlarda tartılan ürünlerde ambalaj ağırlığı olan ‘dara’nın alınması zorunlu hale gelecek. Restoran ve kafelerin tüm fiyat listeleri, bakanlığın kuracağı bir sistemde yayınlanarak tüketicinin karşılaştırma yapmasına olanak tanınacak.

Eyyübiye’de Gıda Denetimleri: 4 İşletmeye Ceza

Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesinde hijyen ve son kullanma tarihine uymayan 4 işletmeye ceza kesildi.

Türkiye-Tacikistan Ekonomik İlişkileri Güçleniyor

MÜSİAD programında Türkiye-Tacikistan ilişkileri ve ekonomik iş birliğinin artışı vurgulandı.

Çiğ süte zam geldi

Çiğ süte zam geldi