Çatışmalar, askeri harcamaları uçurdu

2024 Askeri Harcamalar Raporu: Avrupa ve Orta Doğu’daki Artışlar

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) tarafından hazırlanan rapora göre, geçtiğimiz yıl dünya genelinde askeri harcamalar yükseldi. Özellikle Avrupa ve Orta Doğu’daki büyük artışlar dikkat çekti. Raporda, bazı Avrupa ülkelerinde “benzeri görülmemiş” artışlar yaşandığı belirtildi. Askeri harcamalar 2023’e göre yüzde 9.4 artarak 2.7 trilyon dolara ulaştı. Aynı zamanda 2024, art arda askeri harcama artışlarının yaşandığı 10. yıl oldu. Bu veriler, Soğuk Savaş sonrası yıllardaki en büyük artışı temsil ediyor.

ABD, Çin ve Rusya

Rapora göre, en fazla harcama yapan 15 ülkenin tamamı ve 100’den fazla ülke 2024’te askeri bütçelerini artırdı. ABD, Çin ve Rusya, 2024 sıralamasında ilk üç sırada yer aldı. ABD, toplam askeri harcamaların yüzde 37’sini gerçekleştirerek savunma bütçesini 997 milyar dolara çıkardı. Çin, yüzde 12’lik payla 314 milyar dolara yükselirken Rusya’nın savunma bütçesi yüzde 38 artarak 149 milyar dolara ulaştı.

Avrupa sıralamasında Almanya ilk sırada yer aldı. Dördüncü sırada bulunan Almanya’nın askeri harcamaları 2024’te 88.5 milyar dolara ulaştı. Almanya, 2023’te yedinci sıradaydı. Almanya’yı sırasıyla Hindistan, İngiltere, Suudi Arabistan, Ukrayna, Fransa ve Japonya takip etti. Türkiye ise en fazla savunma harcaması yapan 20 ülke arasında yer aldı.

Türkiye 17’nci sırada

Türkiye, 2024 yılında en çok savunma harcaması yapan 17’nci ülke oldu. 2023’te 19’uncu sırada yer alan Türkiye, küresel bazda iki sıra yükseldi. Türkiye’nin savunma harcamaları 2024’te 25 milyar ABD Doları seviyesinde gerçekleşti ve 2023’e göre yüzde 12 arttı. NATO’nun ABD’den sonra en büyük ordusuna sahip olan Türkiye’nin GSYİH’nin yüzde 1,9’unu savunmaya ayırması dikkat çekici bir gelişmedir.

Related Posts

Dolar, ABD-Çin ticaret gerginliğinde toparlanmakta zorlanıyor

ABD yönetiminin planlanan tarifeleri gevşetebileceği yönündeki haberlerin desteğiyle dolar Salı günü kayıplarının bir kısmını telafi etti. Ancak yatırımcıların ABD-Çin ticaret anlaşmazlığında anlamlı bir azalma olup olmadığı konusunda temkinli olmaları devam ediyor.

Bakan Işıkhan’dan önemli açıklamalar

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan canlı yayında önemli açıklamalarda bulunuyor.

‘Borç yiyenler kesesinden yer’

Ekonomist Mahfi Eğilmez, “Türkiye artık borçlanarak büyümenin sınırına gelip dayanmış durumda. Artık alınan borçlar yeni bir kaynak girişi sağlamak yerine eski borçların kapatılmasında kullanılıyor. Bir süre sonra eski borçların kapatılmasına da yetmeyecek” dedi.

Karaman-Ulukışla hattı Türkiye’nin Kalkınma Yolu’ndaki rolünü güçlendirecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Karaman-Ulukışla Hızlı Tren Projesi’nin Türkiye’nin Kalkınma Yolu Koridoru’ndaki rolünü daha da güçlendireceğini belirtti. Bakan Uraloğlu, söz konusu projenin yıllık yük potansiyelinin 33,48 milyon ton, yolcu potansiyelinin ise 2,73 milyon kişi olacağını belirterek “Karaman-Ulukışla arasındaki seyahat süresi 145 dakikadan 50 dakikaya düşecek” dedi.

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası ilk çeyrek sonuçlarını açıkladı

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası 2025 ilk çeyrek sonuçlarını açıkladı. Banka net kârını geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 70 artırdı.

ABD-Çin ticaret görüşmeleri altın fiyatlarını nasıl etkiledi? Uzmanlar sert düşüş bekliyor!

Altın fiyatları, ABD ile Çin arasındaki ticaret geriliminin hafiflemesiyle düşüşe geçti. Çin’in gümrük vergilerini askıya alacağına dair çıkan haberler ve ticaret anlaşması umutları, altındaki düşüşü hızlandırdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir