Deprem travmasının sessiz etkisi: Çocuklarda gerileme gözlenebilir

23 Nisan’da Marmara Denizi Silivri Açıklarında Meydana Gelen Deprem Çocukları da Etkiledi

Marmara Denizi Silivri açıklarında 23 Nisan’da yaşanan 6,2 büyüklüğündeki deprem, yetişkinlerin yanı sıra çocukları da olumsuz etkiledi.

Prof. Dr. Zeynep Şimşek, depremin çocuklar ve yetişkinlerde şiddetli korku ve kaygıya neden olduğunu belirtti. Depremin ardından insanların farklı tepkiler verdiğine değinen Şimşek, “Kimisi sabaha kadar dışarıda beklerken, kimisi şehri terk etti. Kimisi ise ne yapacağını bilemediği için sessizce beklemeye geçti. Bu gibi durumlarda korku, öfke, suçluluk, çaresizlik gibi duygusal tepkilerin yanı sıra zihinsel ve bedensel belirtiler de görülebilir” dedi.

Şimşek, bu tepkilerin stres hormonu seviyelerinin artmasıyla doğal olduğunu belirterek, sarsıntının şiddeti, süresi, yaş, deneyimler ve çevresel faktörlerin tepkilerin süresini ve şiddetini etkileyebileceğini vurguladı.

Deprem sonrası yetişkinlerin hem kendi hem de çocuklarının toparlanmasının zor olabileceğini belirten Şimşek, öncelikle kendi ruhsal ve bedensel sağlıklarına odaklanmaları gerektiğini dile getirdi. Basit nefes egzersizleri ve rahatlama tekniklerinin faydalı olabileceğini ifade etti.

“Alt ıslatma, yalnız yatamama, konuşmada zorluk gibi davranışlar ortaya çıkabilir”

Çocukların beyin ön kısmının gelişimini tamamlamamış olabileceğine işaret eden Şimşek, bu süreçte çocukların yetişkin desteğine ihtiyaç duyabileceğini belirtti. Duygusal ve davranışsal gerilemelerin geçici olabileceğini vurgulayan Şimşek, ailelerin bu belirtiler karşısında endişelenmemesi gerektiğini aktardı.

Çocukların ihtiyaçlarının karşılanmasının ve onlarla destekleyici bir şekilde hareket edilmesinin önemli olduğunu dile getiren Şimşek, çocuklara yaşlarına uygun oyunlarla destek olunabileceğini belirtti.

Çocukları Güvende Hissettirmenin Yolları

Şimşek, çocukları güvende hissettirmenin yolları hakkında şunları kaydetti: “Balon şişirip oynamak nefes egzersizi sağlar. Fiziksel aktiviteler ve oyunlar çocukların hareket etmelerine yardımcı olur. Kuklalarla hikaye anlatmak, birlikte resim yapmak gibi aktiviteler duygularını ifade etmelerine yardımcı olabilir. Günlük rutinler oluşturmak ve diğer çocuklarla vakit geçirmek çocukların kaygılarını azaltabilir. Özellikle uyku, beslenme, sevgi ve şefkat önemlidir. Çocuklarınıza sevginizi göstermek ve onları dinlemek duygusal destek sağlar.”

Şimşek, çocukların davranışlarını anlamakta zorlanan ebeveynlere uzman desteği almalarını tavsiye ederek, “Duygusal sorunlar fiziksel hastalıklar gibi tedavi edilebilir. Sevgi, sabır ve ilgi her zaman önemlidir. Oyun, çocukların dili ve oyuncaklar ise kelimeleridir. Onları oyunla, sevgiyle, sabırla desteklemek çok kıymetlidir” dedi.

Related Posts

Kemik Erimesi: Kırılgan Yaşlılık

Her 3 kadından 1’i, her 5 erkekten 1’i yaşamı boyunca osteoporoz kaynaklı kırık riskiyle karşı karşıya. Kemikler, yaşla birlikte kütle ve yoğunluk kaybeder. Kalça kırığı sonrası ilk 1 yıl içinde erkeklerde ölüm riski % 37, kadınlarda % 28’dir.

Psikodiyet nedir? Psikodiyet, sürdürülebilir sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırıyor

Bayındır Söğütözü Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Esma Nazlı Bulut, psikodiyetin yalnızca kilo vermeye odaklanan klasik programlardan ayrıldığını ve bireyin yaşam kalitesini artırarak, sürdürülebilir sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmasını sağladığını belirtti. Peki Psikodiyet nedir? işte uzmanından açıklamalar.

Ne koşu ne fitness! Japonların 30 dakikalık sırrı dünyayı peşinden sürüklüyor

Fitness çılgınlıklarının sosyal medyayı çepeçevre sardığı bu günlerde son zamanların en popüler konusu ‘Japon yürüyüşü’ oldu. Kolay, hızlı ve kan basıncını düşürmeyi vaat eden bu yöntem düzenli bir şekilde uygulanırsa hızlı sonuç veriyor. Peki nedir bu Japon yürüyüşü?

Uzmanından “lenfödem” uyarısı: Erken evrede tanınması önemli

Uzmanından “lenfödem” uyarısı: Erken evrede tanınması önemli

İdrar kaçırma hakkında merak edilenler: Nedenleri, türleri, tedavisi

Kadınlarda idrar kaçırmanın yaş ve doğumla arttığını söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Murat Ekin, yüzde 90’ı aşan başarı oranına sahip modern cerrahi yöntemlerle bu sorunun kalıcı olarak aşılabildiğini söyledi. Prof. Dr. Ekin “Kadınlar çoğu zaman bu sorunu utanarak gizliyor ya da yaşlılığın doğal sonucu olarak görüp kabulleniyor. Oysa erken müdahale ile yaşam kalitesini ciddi şekilde artırmak mümkün” dedi.

Cilt sağlığı için doğal kolajen desteği sağlıyor! Günde 15-20 gram tüketilmeli

Tahinin, çinko gibi mineraller açısından zengin olduğunu kaydeden Prof. Dr. Muhsin Konuk, susamdan elde edilen tahinin, içerdiği zengin vitamin ve mineraller sayesinde cildin en önemli yapı taşı olan kolajen üretimini doğal yollarla desteklediğini anlattı.