Donun faturası Malatya’ya ağır oldu: Malatya’da 700 milyon dolar zarar söz konusu

Kayısı Fiyatları Don Öncesiyle Karşılaştırıldığında İkiye Katlandı

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, zirai donun Malatya tarımı üzerindeki etkilerini değerlendirerek, “Malatya’da zirai don sonucunda kayısı üretiminde büyük bir kayıp yaşandı. Bu yıl beklenen 700 bin ton yaş kayısı rekoltesinin tamamını kaybettik. Kuruda da yaklaşık 160 bin ton zararımız var. Tüm bu kayıplar, Malatya için ekonomik anlamda yaklaşık 700-750 milyon dolarlık bir zarara sebep oldu” açıklamasında bulundu.

Özcan ayrıca, şu anda kayısı işletmelerinin düşük kapasiteyle çalışmaya devam ettiğini ve ihracatçıların ürün temininde zorluklarla karşı karşıya kaldığını belirtti. Bu durumun ithalat ve ihracat fiyatlarında önemli değişikliklere neden olduğunu vurguladı.

Özcan’ın verdiği bilgiye göre, don öncesi ton başına 4-5 bin dolar arasında alıcı bulan kayısının bugün 8-10 bin dolar aralığında işlem gördüğünü söyledi.

“Üretici ve Esnaf Zor Durumda”

Kayısı esnafı Mehmet Şimşek ise, üreticilerin gelecek yıl mahsul olmayacağı endişesi taşıdığını ve don olayının sektörü olumsuz etkilediğini belirtti. Ürün fiyatlarının ciddi şekilde arttığını ve bu durumun tüm kesimleri etkilediğini aktardı.

“Büyük Zarar, Az Talep”

Serdar Ayhan isimli kuru kayısı tüccarı da don felaketinin Malatya’yı yüzde 100 etkilediğini ve bu yıl yaşanan afetin Türkiye için bir ilk olduğunu vurguladı. Fiyatlardaki artışın talebi düşürdüğünü ve ürünlerin değer kazandığını belirtti.

Related Posts

İsrail-İran gerilimi petrol fiyatlarını uçurdu: Akaryakıtta yüzde 75’lik artış…

İsrail’in İran’a düzenlediği saldırının ardından küresel petrol piyasalarında büyük şok yaşandı. Ortadoğu’daki artan gerilim, enerji fiyatlarında domino etkisi yaratırken Türkiye’de akaryakıt zamları kapıda bekliyor. Peki akaryakıt fiyatları hangi seviyelere yükselebilir? Petrol krizi yurttaşın cebini nasıl etkiler? İşte ayrıntılar…

Cumhuriyet tarihine geçecek ihale: 3 milyar dolar veren var

Türk Telekom’un imtiyaz hakkını elinde bulundurduğu fiber altyapısı anlaşması 2026 yılında son bulacak. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun “Orada ayrıca bir ihale yapacağız. Şu anda fiber altyapının yüzde 80-90’a yakını bir …

İhracatçı şirket konkordato ilan etti, 3 ay süresi var!

Tesisi Tuzla’daki Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan yüksek basınçlı döküm üreticisi Güven Pres Döküm Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile kardeş şirketi GPD Pres Döküm Dış Ticaret A.Ş., finansal yeniden yapılanma sürecine girmek amacıyla konkordato talebinde …

Merkez repo ihalesi açtı, akıllara faiz indirimi geldi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yeni bir adım atarak 100 milyar TL 1 hafta vadeli repo ihalesi açtı. 22 Nisan’dan beri haftalık vadede 1 milyar TL fonlama yapan Merkez Bankası’nın tutarı 100 milyar TL’ye çıkarması dikkat çekti. TCMB’nin bu …

Limonun suyu çıktı: Tanesi 27 lira

Türkiye’de etkili olan don felaketi tezgahtaki ürünlerin fiyatlarını yükseltti. Kilosu 100 liradan satılan limonun tanesi ise 27 liraya yükseldi. Vatandaş yükselen fiyatlara dikkat çekerek, “Çok pahalı alınıp yenmez. Limon tuzu kullanacağım, ne yapayım” dedi.

32 yıllık döküm şirketi konkordato ilan etti: ABD’den Japonya’ya kadar bir çok ülkeye ihracat yapıyordu

Yüksek basınçlı döküm üreticisi 32 yıllık şirket Güven Pres Döküm, konkordato ilan etti.