E-ticaret gelirlerini gizleyen 4 bin 95 mükellef tespit edildi

GİB, Sanal POS Kullanarak Gelir Elde Edenleri İnceledi

Gelir İdaresi, e-ticarette yaygın olarak kullanılan sanal POS sistemleri aracılığıyla elde edilen gelirlerin vergilendirilmesi için çalışmalarını hızlandırdı.

2020-2024 yılları arasında sanal POS kullanarak gelir elde eden kişilerin durumlarını inceleyen GİB, bu gelirlerin vergi beyanlarına yansıtılıp yansıtılmadığını detaylı bir şekilde analiz etti.

Bakanlık veri tabanındaki bilgileri kullanarak yapılan incelemede, yüksek risk taşıyan mükellefler belirlendi.

Yapılan detaylı analizler sonucunda, gelir elde eden ancak vergi beyannamesi vermeyen veya eksik beyanda bulunan 4 bin 95 mükellef tespit edildi. Bu mükelleflerin toplamda 37 milyar liralık geliri gizlediği ortaya çıktı.

Sektörel İnceleme Sonuçları

Tekstil, hazır giyim, bilgisayar sarf malzemeleri, telefon ve telefon aksesuarı ticareti ile bilgisayar programlama faaliyeti yürüten mükelleflerin gelirlerini gizlediği belirlendi.

Analizler sonucunda vergi kaydı olmayan bir kişinin 2024 yılında sanal POS üzerinden 2 bin 284 işlem yaparak 67 milyon lira gelir elde ettiği tespit edildi.

Vergi mükellefiyeti olmayan ve bilgisayar sarf malzemeleri satışı yapan bu kişi hakkında yasal işlem başlatıldı.

Gönüllü Uyum Çağrısı

GİB, vergi kayıplarını önlemek amacıyla “gönüllü uyum ve izah” mekanizmasını devreye soktu.

Vergi beyannamesi vermeyen veya eksik beyanda bulunan kişilere cezai yaptırım uygulanmadan önce bilgilendirme yapılıyor ve gönüllü uyum çağrısında bulunuluyor.

Gerekli düzeltmeyi yapan mükelleflere daha az ceza uygulanıyor.

Gönüllü uyum göstermeyenler hakkında vergi incelemesi ve cezai işlem başlatılacak.

İlk etapta e-ticaret gelirlerini gizlediği belirlenen 561 mükellef için uyum süreci başlatıldı.

Uyum Göstermeyenler Ceza Alacak

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dijitalleşen dünyada vergi kaybının takibinin daha kolay hale geldiğini vurgulayarak, sanal POS ve diğer dijital ödeme sistemleri üzerinden gelir elde edenlerin vergilerini ödemek zorunda olduklarını belirtti.

Bakan Şimşek, mükellefleri gönüllü olarak uyum sürecine davet ettiklerini ve uyum göstermeyenler için cezai işlemlerin devreye gireceğini açıkladı.

Related Posts

İsrail-İran gerilimi petrol fiyatlarını uçurdu: Akaryakıtta yüzde 75’lik artış…

İsrail’in İran’a düzenlediği saldırının ardından küresel petrol piyasalarında büyük şok yaşandı. Ortadoğu’daki artan gerilim, enerji fiyatlarında domino etkisi yaratırken Türkiye’de akaryakıt zamları kapıda bekliyor. Peki akaryakıt fiyatları hangi seviyelere yükselebilir? Petrol krizi yurttaşın cebini nasıl etkiler? İşte ayrıntılar…

Cumhuriyet tarihine geçecek ihale: 3 milyar dolar veren var

Türk Telekom’un imtiyaz hakkını elinde bulundurduğu fiber altyapısı anlaşması 2026 yılında son bulacak. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun “Orada ayrıca bir ihale yapacağız. Şu anda fiber altyapının yüzde 80-90’a yakını bir …

İhracatçı şirket konkordato ilan etti, 3 ay süresi var!

Tesisi Tuzla’daki Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan yüksek basınçlı döküm üreticisi Güven Pres Döküm Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile kardeş şirketi GPD Pres Döküm Dış Ticaret A.Ş., finansal yeniden yapılanma sürecine girmek amacıyla konkordato talebinde …

Merkez repo ihalesi açtı, akıllara faiz indirimi geldi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yeni bir adım atarak 100 milyar TL 1 hafta vadeli repo ihalesi açtı. 22 Nisan’dan beri haftalık vadede 1 milyar TL fonlama yapan Merkez Bankası’nın tutarı 100 milyar TL’ye çıkarması dikkat çekti. TCMB’nin bu …

Limonun suyu çıktı: Tanesi 27 lira

Türkiye’de etkili olan don felaketi tezgahtaki ürünlerin fiyatlarını yükseltti. Kilosu 100 liradan satılan limonun tanesi ise 27 liraya yükseldi. Vatandaş yükselen fiyatlara dikkat çekerek, “Çok pahalı alınıp yenmez. Limon tuzu kullanacağım, ne yapayım” dedi.

32 yıllık döküm şirketi konkordato ilan etti: ABD’den Japonya’ya kadar bir çok ülkeye ihracat yapıyordu

Yüksek basınçlı döküm üreticisi 32 yıllık şirket Güven Pres Döküm, konkordato ilan etti.