İliç faciasının iddianamesi hazır: 43 sanık için “Taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak” ile “çevreyi taksirle kirletmek”ten 15’er yıla kadar hapis isteniyor

“`html

Erzincan’da Çöpler Altın Madeni’nde Meydana Gelen Toprak Kayması Olayıyla İlgili Gelişmeler

Erzincan’ın İliç ilçesindeki Çöpler Altın Madeni‘nde yaşanan toprak kaymasıyla ilgili yürütülen soruşturma sonuçlandı. Olayda 13 Şubat tarihinde 9 işçinin hayatını kaybetmesi ve 2 kişinin yaralanmasına neden olan durum, yapılan incelemeler sonucu detaylandırıldı.

İddianamenin Ayrıntıları

Erzincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen 69 sayfalık iddianamede, 43 sanık yer alıyor. Tutuklu sanıklar arasında I.R.G, S.K.S, A.R.K, S.Ç. ve Ö.A. bulunmakta. Olayın, proje yönetim mekanizmasının yetersizliğinden kaynaklandığı belirtildi.

İddianame görüntüsü

Olayda Sorumlulukları Belirleyen Raporlar

İddianamede, olay anı ve öncesine ait detayların yanında, bilirkişi raporlarına yer veriliyor. Söz konusu raporlar, toplamda 43 sanığa kusur atfedildiğini ve 12’sinin asli kusurlu, 31’inin ise tali kusurlu bulunduğunu ortaya koyuyor.

Bilirkişi raporu görüntüsü

Olayın Teknik İncelemeleri ve Yönetmelik İhlalleri

Bilirkişi raporunda, çevre kirliliği yaratacak unsurların yönetmeliklerle belirlenen sınırları aştığı ifade edilmektedir. 11 Şubat itibarıyla bölgede renk değişimi gözlemlenmiş ve 13 Şubat’ta bu durumun daha da kötüleştiği belgelenmiştir.

Olay yerinden görüntü

Sanıkların Yargılanma Süreci

Bütün sanıkların “Taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak” suçlamasıyla 2 yıl ile 15 yıl arasında hapis cezası talep edilmektedir. Ayrıca, madenin Kanadalı yöneticileri hakkında “Çevreyi taksirle kirletmek” suçundan da cezai yaptırımlar talep edilmektedir.

Davanın ilk duruşması 17 Mart’ta gerçekleştirilecek. (AA)

Facianın Detayları: Toprak Kayması ve Nedenleri

Çöpler Altın Madeni’nde, 13 Şubat günü saat 14.28’de meydana gelen toprak kaymasında, yaklaşık 10 milyon metreküp toprak yamaçtan hızla aşağı kaydı. Olay sonrasında, devasa toprak yığınlarının siyanür ve sülfürik asit ile etkileşimde bulunduğu yönünde açıklamalar yapılmıştı.

Şirketin, eleştiriler ve uyarılara rağmen madenin kapasitesini artırmak üzere gerekli izinleri almak için çeşitli adımlar attığı öne sürülüyor.

  • TIKLAYIN: İliç’teki toprak kayması ve etkileri hakkında daha fazlasını öğrenin.
  • TIKLAYIN: Uzmanların değerlendirmeleri ve incelemeleri.

Facia sonrası olayla ilgili kamuoyunda ve yetkililerde büyük yankı uyandıran konular arasında, maden işletmesiyle ilgili yapılan denetimlerin eksikliği dikkat çekmektedir.

“`

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir