Merkez’in TL’yi koruma çabaları sonuçsuz: Fonlama maliyeti dudak uçuklatıyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası TL’yi Korumak İçin Fonlama Maliyetini Artırdı

Bloomberg’un haberine göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politik ve küresel risklere karşı Türk Lirası’nı korumak amacıyla fonlama maliyetini yüzde 48,8’e yükseltti. Bu oran, yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 46’lık politika faizinin üzerinde bulunuyor.

Gecelik Fonlama

TCMB, bankaları daha yüksek seviyedeki gecelik piyasa fonlamasına yönlendirmek için haftalık repo fonlamasını azaltıyor. Bankalar, artan fonlama maliyetleri nedeniyle mevduat faizlerini artırırken, Türk Lirası da destekleniyor.

Hedef Döviz Talebini Azaltmak

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bloomberg HT’de katıldığı bir yayında, “Koşullar kurun büyük ölçüde yönetilmesini gerektiriyor. Merkez Bankası doğru adımları attı.” şeklinde konuştu. Merkez Bankası’nın faiz artışıyla asıl amaç dolar talebini azaltmaktı ancak dolar talebi hala devam ediyor, ancak sıkı para politikası talebi baskılıyor.

MUFG Bank Hazine Müdürü Onur İlgen, hedge ve vadeli kontrat maliyetlerinin artmasının kurumsal döviz talebini sınırladığını belirtti.

Rezervlerde Büyük Düşüş

19 Mart’ta başlayan süreçte Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması ile döviz kurlarındaki dalgalanma nedeniyle TCMB, yaklaşık 53 milyar dolarlık döviz müdahalesinde bulundu. Net rezervler son haftada 3,7 milyar dolar azaldı.

Morgan Stanley, nisan ayı başlarında “temkinli” bir şekilde Türk Lirası’na dönmeye başladığını açıklasa da yabancı yatırımcının ilgisinin hala sınırlı olduğu görülüyor.

Fonlama Maliyeti Nedir?

Merkez Bankası’nın gecelik borç verme faizi ile haftalık repo faizinin (politika faizi) ağırlıklı ortalaması alınarak hesaplanan fonlama maliyeti, Türk Lirası’nın değerini korumak amacıyla belirlenmektedir.

Related Posts

Özgür Demirtaş çileden çıktı: ‘Ulan nankör!’ diye seslendi

Prof. Dr. Özgür Demirtaş, X hesabından gelen bir yorum üzerine ateş püskürdü. Demirtaş’a gelen yorumda, ülkede yaşanan son siyasi gelişmelere, gözaltılara sessiz kaldığı ifade edildi. Takipçisi tek bir tweet bile atmadığını belirterek Demirtaş’ı …

Nagarro + MBIS, müşteri odaklı stratejisiyle işletmelerin dönüşümünü buluta taşıyor

McKinsey, Goldman Sachs ve Morgan Stanley gibi küresel kuruluşların öngörülerine göre küresel ekonomiye her yıl 2,5 ila 4 trilyon dolar katma değer sağlaması beklenen yapay zekanın iş dünyasındaki dönüştürücü gücü de ivme kazandı. Dijitalleşme …

Batı Akdeniz’in ihracatı arttı

Antalya, Isparta ve Burdur’u kapsayan Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) üyelerince 6 ayda yapılan ihracat 1 milyar 381 milyon 719 bin 823 dolar oldu.

Tarım, gıda ve içecek sektöründen 11,54 milyar dolarlık ihracat

Tarım, gıda ve içecek sektörünün ihracatı ilk 5 ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,06 artışla 11,54 milyar dolara yükseldi.

Haziran ayı enflasyon beklenti anketi açıklandı. Milyonlar perşembe gününü bekliyordu. Emekliler isyan etti

AA Finans’ın Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 3 Temmuz Perşembe günü açıklanacak haziran ayı enflasyon verilerine ilişkin beklenti anketi, 24 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı. Ankete katılan ekonomistlerin haziranda aylık enflasyon …

Donun vurduğu 1.925 tarla satışa çıkarıldı

Zirai don felaketinin faturası ağırlaşıyor. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 34 ilde yaşanan felaketinin ardından çiftçilerin borçlarının arttığını vurguladı.