Sosyal medya platformu olan ve yeni adı X olan Twitter, Türkiye’de bir temsilci bulundurmak zorunda. Ancak bugün son gün! Eğer bugün X, bir temsilci atamazsa, internet erişim hızı yüzde 50’ye kadar düşürülebilir. Bu durum, X’in kullanıcılarına sunduğu deneyimi kötüleştirebilir. Ayrıntılar yazının devamında.
ABD’li girişimci Elon Musk’ın sahibi olduğu, eski adı Twitter olan sosyal medya platformu X, Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğuna uymazsa, internet trafiği bant genişliği yüzde 50 daraltma yaptırımıyla karşı karşıya kalabilir.
Bu durum, Perşembe günü -yani bugün- sona erecek olan temsilci atama süresi boyunca gerçekleşmezse geçerli olacaktır.
2020 yılında 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’da yapılan değişiklikle, Türkiye’de günlük erişimi 1 milyonu aşan sosyal ağ sağlayıcılarının Türkiye’de mukim ve Türk vatandaşı olan bir temsilci bulundurması gerekliliği ortaya çıkmıştı.
Ek olarak, Ekim 2022’deki bir başka değişiklikle, bu temsilcinin tüzel kişi olması durumunda, sermaye şirketi şeklinde kurulan bir şube olması gerekliliği sosyal ağ sağlayıcılarına yüklenmiştir.
Sosyal ağ sağlayıcılarına temsilci atama ve bildirme zorunluluğu getirilmişti. Bu kurala uymayan X platformu, ilk olarak 10 milyon TL, daha sonra ise 30 milyon TL idari para cezası ile karşı karşıya kaldı. Fakat bu cezalara rağmen hala temsilci atamayan X’e, 19 Temmuz 2023’te reklam yasağı uygulandı ve temsilci ataması için 3 aylık bir süre tanındı.
Bugün, yani 19 Ekim Perşembe günü, bu süre sona eriyor. Ancak X platformundan henüz bir temsilci ataması bildirimi gelmedi.
Eğer yarın da temsilci ataması gerçekleşmezse, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı, X platformunun internet trafiği bant genişliğinin yüzde 50 oranında kısıtlanması için sulh ceza hâkimliğine başvurabilir.
X platformuna verilen 30 günlük ek sürenin sona ermesi durumunda, BTK Başkanı’nın X’in internet trafiği bant genişliğini yüzde 90’a kadar daraltma hakkı bulunmaktadır. Bu durumda, sulh ceza hâkimliği, bant genişliğinin yüzde 50’den az olmamak kaydıyla daraltma oranını belirleyebilir.
İfade Özgürlüğü Derneği kurucusu ve bilişim hukuku uzmanı Prof. Dr. Yaman Akdeniz, bu durumun X platformunun Türkiye’de kullanılamaz hale geleceği anlamına geldiğini belirtti. Akdeniz, X’e Türkiye’den abone olan kullanıcıların bu durumdan olumsuz etkileneceğini, yerel seçimlerin yaklaşması ve bilgi akışının büyük oranda X üzerinden sağlanması nedeniyle bu durumun ciddi bir sorun olacağını vurguladı.
X’e Türkiye’de para ödeyerek abone olan kullanıcılar olduğunu anımsatan Akdeniz, “Artık bant daraltma olursa bu göz ardı edilemez bir sorun olarak karşımıza çıkacak” dedi. Yerel seçimlerin de yaklaştığını ve bilgi akışının da büyük oranda X üzerinden sağlandığını kaydeden Akdeniz, “Bundan hem hükümet hem de diğer siyasi partiler yararlanıyor” dedi.